اصول سرپرستی
ظهورسازمانهای اجتماعی وگسترش روزافزون آنها، یکی از خصیصههای بارز تمدن بشری است. به این ترتیب وبا توجه به عوامل گوناگون مکانی و زمانی و ویژگیها و نیازهای خاص هر جامعه هر روز بر تکامل و توسعه این سازمانها افزوده میشود. هر سازمان اجتماعی برای نیل به اهدافی طراحی شده و با توجه به ساختارش، نیازمند نوعی مدیریت است.
مدیریت، فرایند به کارگیری مؤثر و کارآمد منابع مادی و انسانی در برنامهریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزشی مورد قبول صورت می گیرد. بخشی از مدیریت را می توان از طریق مدریت آموزش فرا گرفت و بخشی دیگررا ضمن کار باید آموخت. بخشی را که با آموزش فرا گرفته میشود علم مدیریت است و بخشی را که موجب به کار بستن اندوختهها در شرایط گوناگون می شود هنر مدیریت مینامند.
سرپرستان، مدیرانی هستند که مسئولیت به کارگیری کارکنان، اجرای طرحها و سیاستهای تعیین شده توسط مدیران ارشد و میانی را بر عهده دارند و زیر نظر مدیران میانی کار می کنند و کارِ برنامه ریزی، انگیزش، هدایت و کنترل کارکنان را در سطوح عملیاتی سازمان بر عهده دارند.
حوزه سرپرستی یکی از چالش برانگیزترین حوزههای مدیریتی سازمان است، چرا که سرپرست باید با مدیران و روسا از یک طرف و با کارکنان از طرف دیگر ارتباط داشته باشد.
سرپرستها منعکس کننده اهداف عالی سازمان هستند. آنها به طور مستقیم با کارکنان اجرایی و عملیاتی در ارتباط میباشند و به همین علت سرپرستان را مدیران خط مقدم جبهه کار نامیده اند.
سرپرست قادر است از تمام مهارتها و توانمندیهای خود استفاده کند؛ پذیرش رهبری دارد؛ خطرپذیر است و به استقبال خطر می رود؛ سعی می کند تهدیدات را به فرصت تبدیل نماید؛ اعتقاد دارد که کار ناشدنی و غیر ممکن وجود ندارد؛ در برابر تغییرات محیطی انعطاف پذیر است؛ همیشه در حال یادگیری و کسب اطلاعات جدید است؛ چندین کارمند یا کارگر دارد که به او گزارش می دهند؛ کار سرپرست از طریق افراد زیر مجموعه صورت می گیرد؛ تلاش سرپرست در جهت تحقق اهداف و دستیابی به شاخصهای عملکردی می باشد که از طریق مدیران بالا رتبه تعیین می شود؛ نوع فعالیت سرپرست، اجرایی و عملیاتی است؛ مسئول و هماهنگ کننده فعالیت گروهی از کارکنان یک اداره، دایره یا واحدی از یک سازمان است؛ روند کار را هدایت میکند؛ دستورالعملهای کتبی و شفاهی صادر می نماید؛ وظایف کارکنان را مشخص میکند؛ کیفیت و نظم و ترتیب کار را می سنجد؛ بین کارکنان هماهنگی ایجاد می کند و به شکایات و اعتراضات آنها رسیدگی می نماید.
با توجه به نقش تعیین کننده سرپرستان در ارتقاء بهره وری سازمان و هدایت و کنترل کارکنان که ارتباط حساس بین مدیران و قشر عظیم کارکنان را برقرار می سازند باید جهت افزایش دانش، توانایی و مهارت لازم برای اجرای وظایف و مسئولیتهای شغلی خود، همواره از آموزشهای لازم برخوردار باشند.
آنچه در دوره آموزشی "اصول سرپرستی" خواهیم آموخت:
• آشنایی با مفاهیم مدیریت، ردههای مدیران و سرپرستی
• مهارتهای مورد نیاز سرپرستی و آن چه که لازم است یک سرپرست بداند
• توانمندیهای سرپرست
• نقشها، وظایف و مسئولیتهای سرپرست
• ویژگیهای کار کارمند، ویژگیهای کار سرپرست
• اصول مهم در سرپرستی و توصیههای کاربردی
• راهنمای عملی برای اثربخش بودن سرپرستی
• راهنمای عملی برای کاهش حوادث و بحرانها
• راهنمای عملی برای ارتباط با مدیران و کارکنان
• سرپرست به عنوان رهبر و ویژگیهای اساسی رهبری
همراه با
نویسنده، مشاور و مدرّس دورههای آموزشی توسعه مهارتهای مدیریتی
دارای سابقه تدریس در بیش از 110 دانشگاه، مرکز آموزش عالی، انستیتو، نهاد، سازمان، شرکت و موسسه آموزشی
09122137144